Editie 2017

Terugblik

1 oktober 2017 – Ineens is het voorbij. Na maanden van ‘werken aan en toeleven naar’ was dan vandaag de allereerste Working Test voor Krullen & Friezen in de geschiedenis. De weergoden zijn ons gunstig geweest. In de vroege ochtend vielen de enige regendruppels van de dag en kregen we een mooie regenboog te zien. Bij mijn aankomst bleek dat Herman Riemslag en zijn gezin alle voorbereidingen op hun terrein van Jachthondenschool ZwartGoud al klaar hadden. Ik heb de kanjers van het wedstrijdsecretariaat op gang geholpen, en de keurmeesters en helpers werden geïnstrueerd door Herman. Belangrijkste onderdeel van de instructie was dat iedereen blij naar huis gaat. Dat werd ondersteund door de mogelijke scores: we gaven voldoendes of een NVT, wat staat voor ‘nog verder trainen’.

Waarom was dat een doel op zich? Omdat ik graag de rassen in de doelgroep onder de aandacht wil brengen, het aantal werkers binnen deze rassen graag zie toenemen en voorjagers op deze Working Test niet ontmoedigd mochten worden door strenge keurmeesters en nullen.

Vooraf had ik al aangekondigd dat het anders dan anders zou worden. Een onderdeel mollen vangen heb ik tenminste nog nooit gezien op een working test. Er werden zelfs punten gegeven voor het optreden door de voorjager; dat was voor een aantal voorjagers even omschakelen!

Verder was er een otterjacht, gingen de voorjagers op de eenden en ‘it murdzjen’ (Fries voor bunzingjacht) en moest er ongedierte bestreden worden. Stuk voor stuk specialiteiten van de Wetterhoun, al moeten we voor sommige wel even terug in de tijd.

Dat ‘blij naar huis’ komt natuurlijk ergens vandaan. Wat ik vooral in gedachten had, was een wedstrijd die stressvrij is, waar voorjagers durven te debuteren, waar geen druk is van strenge keurmeesters die naast je hardop punten staan af te tellen, waar ook geen ‘peer-pressure’ is van -pak ‘m beet- excellente field trial labradors en vooral waar de hond zich mag gedragen naar de allure van zijn eigen ras en ook zo gekeurd wordt. Zonder onbescheiden te willen zijn, denk ik dat dit is gelukt. Voor degenen die denken dat er wel heel soepel gekeurd is: er zijn echt honden naar huis met een of meerdere NVT-scores!

Uitslagen

De jachtquiz is gewonnen door Anjel van der Wal; zij deed mee met Reeds Fowling Amelia (Barbet)

De prijs van de keurmeesterskeuze ging naar Marylou Bijvoet met Kirkmarsh Green Rising Star (Ierse Waterspaniel) vanwege de snelheid en werkwil van de hond, en de combinatie baas-hond

Categorie C

1e plaats Annelies Roeterdink met Green Socks Shine Like a Star (Ierse Waterspaniel)

2e plaats Sophie de Beeld met Luna (kruising Wetterhoun)

3e plaats Mieke Molenaar met Dark Sapphires Durian (Curly Coated Retriever)

Categorie B

1e plaats Jose van der Rande-Littel met Cherpi z Górki Podduchownej (Barbet)

2e plaats Marylou Bijvoet met Kirkmarsh Green Rising Star (Ierse Waterspaniel)

3e plaats Saskia Wierda met Monty (Stabijhoun)

Beste Wetterhoun

Aja Oudendijk met Mollo-Moby van Tjebbe’s Hiem

Ik kom woorden tekort om te beschrijven hoe mooi ik de dag vond. Echt, ik heb genoten, en alles is verlopen zoals ik het in gedachten had. Dat is mede dankzij alle vrijwilligers die mijn missie hebben begrepen en uitgedragen. René, Marjan, Bianca, Rob, Piet, Pascal, Bert, Marian, Desiree, Eric, Esther, Kim en Yvonne hartelijk bedankt! Ook natuurlijk dankzij gezellige en sportieve deelnemers. Fijn om jullie te leren kennen, en bedankt voor jullie deelname! En tot slot is dat dankzij Herman; het was me een genoegen om dit samen met jou te organiseren, bedankt!