Editie 2018

Terugblik

7 oktober 2018 – De 2e Working Test voor Krullen & Friezen. Het spannende was of en hoe we weer de magie van de eerste keer te pakken konden krijgen. Wat mij betreft is dat meer dan gelukt! Herman Riemslag, mede-organisator, en ik kijken met veel plezier en een tevreden gevoel op deze dag terug, missie geslaagd!

Wat is die missie dan? Voor nieuwe lezers nog eens waar de basis ligt voor deze WT: het is onderdeel van mijn missie ‘de Wetterhoun terug in het jachtveld’. Ik doe dat door aan wedstrijden mee te doen, mijn Wetterhounen mee op jacht te nemen, te fokken met aandacht voor werkeigenschappen en training in het nest, en dus door deze wedstrijd te organiseren. De doelgroep wordt gevormd door alle krulharige en Friese jachthondenrassen. Stuk voor stuk kleine rassen in de jachthondenwereld; super dat we elkaar hebben gevonden!

Op deze WT is niveau C vergelijkbaar met het SJP C-niveau met hier en daar een plus, maar ook instapniveau, kijken waar je staat. Niveau B is SJP B-niveau met een plus. De WT is laagdrempelig en stressvrij. Een voorjager durft hier te debuteren, hond en voorjager kunnen wennen aan het werken in een groep, de keurmeesters nemen de tijd en geven adviezen. Iedereen gaat blij naar huis, zonder nullen op hun cijferlijst; wel NVT’s waar nodig, wat staat voor ‘nog verder trainen’.

Herman en zijn gezin hadden de voorbereidingen op zijn trainingslocatie ZwartGoud in De Heen weer fantastisch op orde. Het geweldige keurmeestercorps keurde volkomen in de filosofie van deze WT alle combinaties. En ja, hoe welwillend de keurmeesters ook waren, er zijn toch echt veel NVT’s gevallen. Niet goed is niet goed, maar ook dat kan positief worden afgesloten, met adviezen en aanmoedigingen om vooral door te gaan met trainen. Een andere oorzaak van die NVT’s is dat we vorig jaar de feedback hebben gekregen dat de proeven te makkelijk waren. Dat hebben de deelnemers geweten, het was nu echt een stuk moeilijker! ‘Mollen’ die zich ‘verstopten’ in een omgekeerde kuip met gaten -het leek zo simpel- waren voor sommige honden toch echt moeilijk te vinden. En een duiker in het water en een schietkonijn zijn een zeer moeilijke afleidingen. Net als vorig jaar gingen de honden op jacht naar een otter, bunzingen, eenden, ratten en dus mollen. Het leverde weer leuke plaatjes op, hieronder staan er een paar, de rest staat op de facebook-pagina @werkendewetterhounen.

Uitslagen

De prijs van de keurmeesterskeuze ging naar Marsel Verlaan met dwergpoedel Ted, 4e bij de C’s. Niet alleen op het oog een bijzondere combinatie -grote man, kleine hond- maar vooral ook qua werken. De combinatie liet een goede samenwerking zien, en wat een werkwil en enthousiasme bij Ted!

Categorie C

1e plaats Monique van Oudheusden met Lobke (Wetterhoun x Stabijhoun)

2e plaats Mieke Molenaar met Dark Sapphires Durian (Curly Coated Retriever)

3e plaats Monique van Oudheusden met Bauke (Wetterhoun)

Categorie B

1e plaats Bob Balje met Fienorro fan it Heidehiem (Stabijhoun)

2e plaats Lot van Haeringen met Mocca del Tibio (Perro de Agua Español)

3e plaats Christel Holtrop met Buena Onda Duna Negra (Perro de Agua Español)

Beste Wetterhoun

Monique van Oudheusden met Bauke

Het was weer fantastisch! Dank aan de sponsoren: Hubertus Gold, B&B Buinerstee, 100% Dier en Hollanddummie.nl! Dank aan Monique voor het verzorgen van de bedankpakketten en dank aan Bert voor het ontwerpen van de proeven! Esther, die bordjes bij de proeven, supergaaf, bedankt! Zonder keurmeesters, helpers, administratieve krachten en fotograaf zijn we niets: heel veel dank aan Ronald en Marjan, Carlos en Pascal, Danni en Rob, Ruth en Mike, Wout en Marian bij de proeven, Kim en Bernadette op de administratie en allerhande ondersteuning en Patty onze fotograaf! Ook dank aan alle gezellige en sportieve deelnemers. Fijn om jullie te leren kennen, en bedankt voor jullie deelname! En tot slot Herman; het was me wederom een genoegen om dit samen met jou te organiseren, bedankt!