2014: Nest Wiep x Brún-Broer

Geboren op 8 juni 2014

Al sinds de komst van Wiep roep ik al dat ik ooit een nestje wil fokken. In december 2013 zie ik een oproep van de rasvereniging om een gelegenheidsnestje te fokken. Het is nodig om het ras te helpen. De komende loopsheid is al snel dus snel een fokgeschikheidskeuring regelen, kennis vergaren en een dekreu zoeken.

De dekreu is Brún-Broer fan ‘e Fryske Hollanners.

De dekking verloopt soepel en vier weken later laat de echo nieuw wetterleven zien. Wiep blijft lang ultraslank, dat zullen niet veel pups worden, denk ik nog. Pas in de laatste 1,5 week wordt ze wat dikker. Op 7 juni begint het grote hijgen en op 8 juni in de avond is daar de eerste pup. De bevalling duurt de hele nacht. De ‘oogst’ is drie reuen en vier teven, met gewichten tussen de 386 gr en 444 gr.

De nestperiode is prachtig en ik geniet met volle teugen van mijn eerste nest, ondanks een vuurdoop van bijvoeren. Direct bij de geboorte wist ik het al: de vijfde pup, Foske, blijft bij mij! De andere pups hebben een fijn warm nest gevonden.