Jeppe behaalt grade 3 van The Gundog Club met een U

Vandaag hebben Jeppe en ik examen bij Christel Holtrop, de enige assessor van The Gundog Club, UK in Continentaal Europa. Er zijn zes grades (niveaus) en gezien het niveau waarop we trainen, had ik bedacht dat we wel gelijk voor grade 3 kunnen gaan in plaats van starten bij 1.

Op papier zag het er al indrukwekkend uit, maar vandaag in de praktijk ben ik nog meer onder de indruk. Deze test is op het gebied van gehoorzaamheid veel omvangrijker dan een SJP en veel praktijkgerichter. Qua niveau is het lastig te vergelijken want grade 3 bevat al een blinde lijn en een vast, en voor de markeerapporten zijn de afstanden groter dan bij een SJP B. Wat vooral ook anders is, is dat we alle proeven achter elkaar doen en de hond gedurende de gehele test los is en daar ook op beoordeeld wordt. Dit vraagt veel meer en veel langer focus van Jeppe en mij. We starten met de onderdelen gehoorzaamheid en dat gaat hartstikke goed. We behalen 77 van de 80 punten. Dan de apporteerproeven. De eerste markeer kan beter, Jeppe is even aan het dralen. De tweede markeer en het waterapport gaan super. Bij de blinde lijn loopt een kerel met een lichte jas door het veld en dat geeft teveel afleiding. De proef mag over, maar dan vliegen er ganzen over. Lastig voor een hondje dat vol in de schadebestrijding zit. Toch gaat het nu goed. Als laatste de cast. De focus neemt af. In plaats van mijn lijn volgen, zoekt ze in de bosjes. Ik roep ‘nee’ en krijg terecht een strafpunt, want force free werken staat hoog in het vaandel bij The Gundog Club.

Al met al behalen we 88 van de 100 punten voor de apporteerproeven. Totaal dus 165 – 1 strafpunt = 164 punten van de 180. We behalen daarmee grade 3 met de aantekening DISTINCTION, oftewel uitmuntend.

Deze manier van proeven lopen is enerzijds veel minder stressvol voor voorjager en hond qua setting, en anderzijds veel intenser dan een SJP qua duur, focus en niveau. Ik ben er zeer over te spreken en ga zeker door voor de volgende grades. Maar eerst even genieten van het feit dat Jeppe (na de hond van de assessor, maar dat hoor bij haar rol 😉) de hoogst gediplomeerde jachthond van Nederland is bij The Gundog Club, UK. Ik ben trots op mijn meisje!

Hartelijk dank Christel (https://dogsjoy.nl) en helpers!

PS: voor degenen die meer context willen hebben, zie hier mijn interview met Christel in De Jachthond.