‘Jaarverslag’ Wetterhoun

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen heeft begin dit jaar de Wetterhoun uitgeroepen tot ras van het jaar 2023. Ze hadden de keuze uit meer dan 80 rassen die SZH vertegenwoordigt, en kozen voor de Wetterhoun vanwege de mooie raseigenschappen en de zeldzame status, want ‘onbekend maakt onbemind’. Een goede keuze wat mij betreft, want wie eenmaal de Wetterhoun echt leert kennen en op waarde weet te schatten, wil nooit meer zonder! Meer bekendheid krijgen is dus nodig. Dit is dan ook het jaar dat ik zelf ook wat extra gas heb gegeven om de Wetterhoun te laten zien. Een overzicht van mijn bijdrage:

𝗢𝗽 𝗵𝗲𝘁 𝗷𝗮𝗰𝗵𝘁𝘃𝗲𝗹𝗱

Ik heb alledrie mijn honden uitgebracht in de jacht. Voor Foske was het dit jaar de laatste keer -ze is in juni met pensioen gegaan- maar ik had haar nog nooit meegenomen sinds ik mijn jachtakte heb, en ik wilde dat echt nog meemaken met haar. Jeppe heeft natuurlijk het meeste gejaagd; ze is in de kracht van haar leven. Hauke heeft in december zijn eerste stappen in het jachtveld gezet. Jagen is hun grootste passie en juist dan zie je hun eigenschappen het best: jachtinstinct tot op het bot, enorme 𝘨𝘢𝘮𝘦 𝘧𝘪𝘯𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘣𝘪𝘭𝘪𝘵𝘪𝘦𝘴, scherp op roofwild, intelligent werken, in contact met de mens en volhardend. Machtig mooi!

𝗢𝗽 𝗷𝗮𝗰𝗵𝘁𝗽𝗿𝗼𝗲𝘃𝗲𝗻- 𝗲𝗻 𝘄𝗲𝗱𝘀𝘁𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻

Met Jeppe heb ik dit jaar slechts enkele jachtproeven gelopen. Ze had nog een A-diploma nodig, die kwam er ook, en hoe: een 1e plaats met 96 punten! Daarna mochten we onze entree maken op MAP A-wedstrijden. We hebben er voor haar loopsheid nog net een paar kunnen doen, en een zelfs bijna gehaald. Fijn die ervaring, want volgend jaar hopen we op meer.

Ook mijn jongste telg laat al van zich horen. Hauke’s eerste Orweja-diploma is een feit, voor schotvastheid en het waterapport. Verder heb ik hem uitgebracht op een werkproef van de FHN waar hij alle dummy’s binnen haalde en 8e werd, en op enkele ‘zwarte’ WT’s. Hij moet nog veel leren, het ging vooral om de ervaring, maar ik heb al gezien dat hij het ook in zich heeft.

𝗢𝗽 𝘀𝗵𝗼𝘄𝘀

Een hondenshow is een zeer goede gelegenheid voor PR. Er is altijd publiek, soms ook pers, heel vaak fotografen en veel exposure op (social) media. In 2023, het is jullie vast opgevallen 😊, heb ik veel shows gelopen.

Het jaar begon met de Hond van het Jaar-show waar je alleen op uitnodiging komt als je je gekwalificeerd hebt. Jeppe werd uitgenodigd én deed het fantastisch: ze werd best in show bij de Nederlandse rassen! Daarna volgden de Holland Cup, de Dogshow Oss, de Pinkstershow, De Nationale, de Dogshows in Rotterdam, Maastricht en Bleiswijk, de Fryslân Cup, de Winner en de Kerstshow. Op alle shows leverde ik de 𝘣𝘦𝘴𝘵 𝘰𝘧 𝘣𝘳𝘦𝘦𝘥 en op een na ook steeds de 𝘣𝘦𝘴𝘵 𝘰𝘧 𝘰𝘱𝘱𝘰𝘴𝘪𝘵𝘪𝘦 𝘴𝘦𝘹. Jeppe won zeven keer en Hauke drie keer. Hauke werd ook nog eens Nederlands Jeugdkampioen 🇳🇱. Het belangrijkste gebeurt natuurlijk in de erering en juist daar zetten beiden hun beste pootje voor. Jeppe won vier keer bij de Nederlandse rassen en haalde nog een 2e plaats, behaalde met Hauke een 1e en twee 2e plaatsen in de koppelklasse, werd drie keer 4e ex aequo in de rasgroep en 2e bij de gebruikshonden op de Winner.

De beide rasverenigingen hielden een kampioenschapsclubmatch; bij de NVSW won Jeppe en bij de Friese Hounen Club won Hauke. Het logische gevolg van dit alles dat Jeppe de WoW-competitie heeft gewonnen, en Hauke de WoW-kennelcompetitie.

Primeur in dit jaar waren wel de buitenlandreizen die ik heb gemaakt. Op de European Dog Show in Denemarken 🇩🇰 werden Jeppe en Hauke European Winner en Junior European Winner, en Jeppe werd en passant ook Deens Kampioen. De enorme hoeveelheid belangstelling voor de Wetterhoun smaakte naar meer en zo belandden we ook nog op de World Dog Show in Zwitserland 🇨🇭. Jeppe en Hauke werden World Winner en Junior World Winner resp. Zwitsers Kampioen en Zwitsers Jeugdkampioen. Door de buitenlandtrips -gelijk gekoppeld aan mooie vakanties- werd Hauke als eerste wetterreu in de geschiedenis Internationaal Schoonheidskampioen Jeugd. Tussendoor pakten we België 🇧🇪 ook nog even mee en verzamelden we genoeg punten zodat Jeppe het showjaar afsluit als Belgisch Kampioen, en Hauke als Belgisch Jeugdkampioen.

𝗢𝗽 𝗽𝗮𝗽𝗶𝗲𝗿

Papier is ook van belang. Wie schrijft die blijft. En schrijven doe ik. Met enige regelmaat schrijf ik artikelen over mijn avonturen met Wetterhounen in De Jachthond en voor nieuwsbrieven/bladen van de rasverenigingen, en natuurlijk op mijn eigen socials (fb, insta) en deze site die weer helemaal actueel is.

Verder heb ik na een lang proces eindelijk helderheid gekregen over hoe de werkstandaard, die ik alweer 2 jaar geleden schreef, zijn geldigheid krijgt in de andere FCI-landen. In Nederland is deze in september 2021 vastgesteld en daarmee officieel geworden. Het enige wat nog nodig was, was een Engelse vertaling en publicatie op de website van de rasvereniging, en dat was al snel voor elkaar. Voor de geïnteresseerden: de Engelse vertaling is hier te vinden: https://www.friesehounenclub.nl/working-standard-wetterhoun/ inclusief Engelse ondertiteling bij het filmpje.

𝗢𝗽 𝗱𝗲 𝗣𝗲𝗮𝗸 𝗪𝗮𝗹𝗸 😉

Toen we toch in Zwitserland waren, gingen we ook naar de Peak Walk, een grote wens van mij. Het is een hangbrug tussen 2 bergtoppen op 3000m hoogte. Busladingen vol Chinezen zagen dat ik die met Jeppe en Hauke liep, en zo stond de Wetterhoun ook nog eens op heel veel foto’s 🤗.

Dit alles kon ik natuurlijk niet alleen. Om tot prestaties op jachtveld en -wedstrijden t komen, is training nodig. Daarvoor dank ik vooral Joep en Kirsten van More than Dogs, en diverse gelegenheidstrainers. Op shows heb ik heel veel hulp kregen van een fijne community fanatieke handlers, dank! Ik dank de redactie van De Jachthond voor het podium. En last but not least Duck: zonder goede voeding geen resultaten!

Tot slot nog even dit: het afgelopen jaar heb ik me flink ingezet voor de doorontwikkeling van rasvereniging Onze Stabyhoun. Veel Wetterhoun-eigenaren vroegen de afgelopen jaren of ze ook de Wetterhoun wilden vertegenwoordigen en dat is opgepakt. Eind 2022 ben ik daartoe erbij gevraagd en sindsdien hebben we hard gewerkt om een goed fundament neer te zetten. De Raad van Beheer vindt dat dit goed gelukt is, want medio december kregen we een positief bericht op onze aanvraag om de Wetterhoun te vertegenwoordigen en om de naam te wijzigen in Friese Hounen Club. Met gedegen fokbeleid zetten we alles op alles voor het behoud van dit prachtige Nederlands levend erfgoed.

Tot zover dit ‘jaarverslag’ over mijn bijdrage aan het jaar van de Wetterhoun.

Het leven is mooi, geniet ervan, en hele fijne feestdagen voor al onze volgers (bijna 700 al)!

🙋‍♀️ van Anita en 🐾 van mijn werkende Wetterhounen Foske, Jeppe en Hauke.